sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Nato politiikka Suomessa


Nato politiikka Suomessa




Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 on aiheuttanut paljon strategisen tason muutoksia maailmassa. Muun muassa Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet Naton jäseniksi. Niiden jäsenyyden on hyväksynytkin nyt jo 28 jäsenmaata ja kaksi maata taas ei.

 

Vaikutus turvallisuus ja puolustuspolitiikkaan on ollut syvällinen ja dramaattinen molemmissa hakijamaissa. Se muuttaa myös Naton tilannetta dramaattisesti Pohjois-Euroopassa. Kaiken mahdollisti kansan Nato kannan dramaattinen muuttuminen kielteisestä jäsenyyttä kannattavaksi oikeastaan samalla hetkellä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pelko on vahva kannustin. Se mahdollisti ja pakotti päättäjät liittämään, tai yrittämään liittää, Suomi ja Ruotsi sotilasliitto Naton jäseneksi. Siellähän on edelleen ne kaksi kantoa kaskessa. Unkari ja Turkki.

 

Taustalla on vanha ”turvallisuusdilemma”, sen mukaan toisten aikomuksia koskeva epätietoisuus ja sen aiheuttama epävarmuus kannustavat jokaista huolehtimaan itse mahdollisimman pitkälle omasta turvallisuudestaan eli aseistautumaan mahdollisimman hyvin. Kuten Suomessakin on nyt käynyt. Tämä käytäntö on vakiintunut valtioiden itsepuolustusoikeutta koskevaksi periaatteeksi ja oikeudelliseksi normiksi.

 

Tilanne on sinänsä otollinen, kun Venäjän kaikki huomio on nyt kokonaan Ukrainassa, eikä se pysty aktiivisesti heittämään kapuloita rattaisiin hakuprosessissa. Toisaalta Naton ja EU:n rivit ovat tiivistyneet Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Kuitenkin Unkari viivyttäessään Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä sekoittaa aktiivisesti Naton ja EU:n asiat keskenään havitellessaan EU:n jäädytettyjä tukimiljardeja. Lisäksi se kantaa kaunaa Suomelle ja Ruotsille niiden kritiikistä Unkarin oikeusvaltiokehityksestä.

 

Suomi on tiivistänyt 2000 luvulla sotilaallista yhteistyötään Naton ja Ruotsin kanssa. Suomen vahva puolustus onkin luonut pelotteen ja kyvyn tukea Naton pelotepolitiikkaa sekä Pohjois- Euroopan vakautta. Kuten Matti Pesu Maanpuolustuslehden artikkelissa mainitsee, niin Suomen Nato jäsenyydessä on kyse vuosia vallinneen käytännön liittosuhteen formalisoinnista – toisin sanoen siirtymisestä epäformaalista asemoitumispolitiikasta sopimusperusteiseen liittosuhteeseen. Siis allianssiin.

 

Liittyäkseen Pohjois-Atlantin liittoon Suomen on allekirjoitettava sen peruskirja Pohjois-Atlantin sopimus. Sopimuksen kova ydin on sen viides artikla, allekirjoittajamaat lupaavat siinä ryhtyä tarpeellisiksi katsomiinsa toimiin tukeakseen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta liittolaistaan.

 

Julkisessa, yhteiseen sopimukseen perustuvassa muodollisessa sotilaallisessa liittoutumisessa piilee sotilaallisen liittoutumisen kova ydin. Valtiot eivät koskaan voi saada täyttä varmuutta siitä, saavatko ne ystäviltään hädän hetkellä tukea. Turvatakuut ovat pyrkimys vähentää tätä epävarmuutta. Tämä yhteinen turvatakuu nostaa samalla kynnystä käyttää sotilaallista voimaa liittokunnan jäseniä vastaan.

 

Pohjois-Atlantin sopimuksen allekirjoittaminen merkitsee Suomelle liittymistä peruskirjan ympärille rakennettuun, siviili- ja sotilaspuolesta koostuvaan järjestöön. Siihen liittyy muun muassa puolustussuunnittelua ja operatiivisten suunnitelmien laatimista, sekä säännöllistä harjoitustoimintaa. Tämä kaikki tuo muutoksia Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan.

 

Miltä Suomen politiikka liittokunnassa näyttäisi? Kaiken ydin on maan strateginen asema, jonka taas määrittää Suomen maantieteellinen sijainti Venäjän naapurissa. Sen 1.342 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Pääasiallisin turvallisuusuhka on siis Venäjä. Suomen toiminnan ytimessä tulee aina olemaan perinteinen puolustus. Naton vuoden 2022 strategisessa konseptissa määritellään päätehtävinä pelote ja puolustus, kriisinhallinta ja yhteistyövarainen turvallisuus. Ei siis pidä unohtaa myöskään kriisinhallintaa ja yhteistyövaraista puolustusta, koska Naton joillakin jäsenmailla pääasialliset turvallisuusuhkat ovat esimerkiksi terrorismi, tai vaikkapa Euroopan epävakaa eteläinen naapurusto. Siis Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä. Nato on kokonaisuuksiensa summa, jossa jokaisella maalla on omanlaisensa turvallisuusuhkat ja oma maantieteellinen sijaintinsa. Myös poliittinen kulttuuri luo oman leimansa niihin, kuten vaikkapa Unkarin ja Turkin autoritäärinen kehitys.    

 

Naton ja Venäjän vastakkainasettelu on painottunut viime vuosina Itämerelle ja arktiselle alueelle. Suomi on sekä Itämerellinen, että myös arktinen maa. Kuten Matti Pesu Maanpuolustuslehden artikkelissa mainitsee, Suomi on sekä Itämerellinen, että arktinen valtio, joka nivoo toisiinsa Naton Itämereltä aina Mustallemerelle ulottuvan ”itäisen reunustan”. Jäseneksi tultuaan Suomi muodostaakin Natolle uuden ”koillisen reunustan”, johon vaikuttavat sekä pohjoisten alueiden, kuten Kuolan niemimaan ja Pohjois-Atlantin, Itämeren piirin turvallisuuskehitykset.

 

Suomen tärkein tehtävä Natossa on huolehtia omasta kansallisesta turvallisuudesta. Sopimuksen kolmas artikla myös edellyttää sitä. Aiemmasta poiketen kansallista turvallisuutta kehitetään kuitenkin myös liittokunnan kokonaisetu ja tavoitteet huomioiden. Haaste siis on yhdistää kansalliset ja liittokunnan intressit. Suomi saakin sitten aikanaan tietoa Naton puolustussuunnitteluprosessista ja syötteitä oman puolustuskykynsä kehittämiseksi.

 

Toinen uusi asia on sitten harjoitustoiminta. Kansainvälinen ja kansallinen harjoitustoiminta voi aiheuttaa vaikutuksia Venäjällä. Harjoitukset osoittavat liittokunnan voimaa ja yhtenäisyyttä suhteessa Venäjään. Venäjä tulee luonnollisesti reagoimaan näihin asioihin.

 

Kuten Tuomas Forsberg kirjassaan viisaasti mainitsee: ”Nato ei vie Suomen suvereniteettia, se ei pakota Suomea muuttamaan sen turvallisuuspoliittista linjaa tyystin toisenlaiseksi tai vedä Suomea ilman eri päätöstä mukaan konfliktiin, joissa Suomalaiset joutuisivat kuolemaan taistelukentällä.”  

 

Nato ei ole pelkästään ”huonon sään” varalle, vaan myös ”hyvän sään” varalle. Se tulee olemaan aina läsnä, aikanaan myös arkipäiväistyy, kuten on käynyt EU:lle.  

 

Petteri Sortes