keskiviikko 24. toukokuuta 2023

Suomi Natossa USA:n Norfolkiin vai Hollannin Brunssumiin?

 

 

Suomi Natossa USA:n Norfolkiin vai Hollannin Brunssumiin?

 



 

Hiukan erikoinen kiista, koska Norfolk on laivastotukikohta ja siinä komentorakenteessa painottuvat Atlantin laivasto, Atlantin valtameri ja maat, kuten Norja tai Islanti. Suomellahan ei ole tunnetusti metriäkään Atlantin rantaviivaa. Suomen merellinen ulottuvuus painottuu Itämereen ja saaristoon, sekä oman merenkulun turvaamiseen.

 

Uhissa taas Venäjä ja sen 1.344 kilometriä pitkä raja Suomen kanssa ja sen puolustaminen maahyökkäyksen uhkaa vastaan on aina ollut päällimmäisenä. Suomi on siis tärkeä osa Naton suunnittelua ja puolustusta Venäjää vastaan koskien yhteistä maarajaa sen kanssa, yhdessä Puolan ja Baltian maiden kanssa. Siis Suomi on päätymässä Naton komentorakenteessa Hollannissa sijaitsevan Brunssumin alaisuuteen.   

 

Vaikka miten halutaan suorat ja erinomaiset suhteet USA:n kanssa, niin eihän Suomi voi pelkästään sen asian kanssa mennä Norfolkin komentorakenteen alle. Eikä se suunnittelu välttämättä silloin tukisi Naton puolustuksen suunnittelua kokonaisuutena Venäjän uhkaa vastaan. Tai oikeastaan mitään muutakaan kokonaisvaltaista suunnittelua.

 

Pohjoismailla on myös erilaiset uhat ja erilainen maantiede.  Islanti on saari, Norjalla Atlantti ja Tanskalla salmet. Suomi on Naton ulkorajalla Venäjää vastaan ja tulevaisuudessa Ruotsi taas tärkeä tukialue ympärillään oleville muille pohjoismaille ja erityisesti Suomelle ja Baltialle.

 



 

Suomen puolustuksen suunnittelussa painottuvat siis itärajan valvonta ja puolustus, yhdessä Baltian maiden ja Puolan kanssa. Suomen kahdenkeskiset suhteet Yhdysvaltoihin ja ehkä Britanniaankin pitää siis hoitaa muilla tavoilla, kuin Norfolkin tukikohdan ja komentorakenteen kautta. Vaikka se olisi miten trendikästä. Toki komentorakenne uudistus on myös etenemässä Naton piirissä.

 

 

Petteri Sortes

 

 

 


sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Suomi Natossa

 


Suomi Natossa

 

Nato-jäsenyys muuttaa Suomessa monia asioita hyvin syvällisellä tavalla. Lähtökohtaisesti Suomi on liittyessään Natoon tehnyt jo selkeän päätöksen liittyä läntiseen sotilaalliseen koalitioon, joka on hyvin USA vetoinen. Kaikessa mahdollisessa sotilaallisessa vastakkainasettelussa johon Nato voi joutua turvataan pitkälti USA:n sotilaalliseen voimaan ja sen ennalta ehkäisevään ydinase sateenvarjoon. Lisäksi Suomi on kehittänyt kahdenkeskisiä suhteita Naton keskeisiin vaikuttajavaltioihin. USA:n ja Britanniaan. Perinteisesti Suomi on myös turvautunut Ruotsiin, ja yhteistyö onkin syventynyt sen kanssa viime vuosina. Suomi tukeekin aktiivisesti Ruotsin Nato jäsenyyden hyväksymistä, sen minkä pystyy.

 

USA ja Nato


USA:lla on omat globaalit etunsa ajettavana ja Natolla taas on kollektiivina omat suunnitelmansa Suomen paikasta Natossa ja osana sen puolustusta. Joten Suomi ei enää ole yksin päättämässä ja ottamassa vastuuta omasta puolustuksestaan ja etenkään sen suunnittelusta. Tämä taas vaikuttaa ajan kanssa harjoitteluun, joukkojen sijoitteluun ja myös kalustohankintoihin.  

 

Uhat



Turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa eivät määritä pelkästään sotilaalliset uhat, vaan myös paljon laajemmat globaalit uhat ja strateginen vastakkainasettelu. Kuten USA vastaan Kiina ja Venäjä. Tai Intia ja Brasilia. Etenkin USA:n näkökulmasta ja kun ajatellaan Natoa myös USA:n työkaluna globaalissa kilpailussa. Miten suhteuttaa siihen Suomen kansallinen etu? Onko vastakkainasettelu Kiinan kanssa edes Suomen strateginen etu, vai haitta? Jos Suomi päättäisi itse, niin se ajattelisi vain pelotetta, joka olisi vain Venäjää vastaan. Eli se klassinen: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Uhat eivät kuitenkaan ole pelkästään sotilaallisia, vaan siellä on myös ilmaston muutos ja siitä johtuva pakolaisuus tai siirtolaisuus, elinolosuhteiden huonontuminen, nälkä, meren pinnan nousu, taloudellinen kilpailu jne. Kaikki nämä muutokset, katastrofit ja dynamiikka vaikuttavat turvallisuuteen (miten turvallisuutta hyödynnetään) ja miten turvallisuus koetaan eri maissa.    

 

Nyt siis pitää miettiä, millä tavalla Suomen etuja ajetaan Natossa ja mitä ne edut ylipäätänsä ovat. Luonnollisesti osana liittokuntaa, eli 31 maan järjestössä yhtenä sen jäsenenä. Jokaisella liittokunnan jäsenellä on omat alueelliset ja globaalit uhkansa ja pelkonsa, joihin ne valmistautuvat. Eivätkä ne ole samanlaisia. Joillakin se on rajanaapuri Venäjä, joillakin Venäjän pohjoinen laivasto, joillekin Välimeren ylitystä odottavat siirtolaiset pohjoisessa Afrikassa, joillekin separatistiset liikkeet kuten Espanjassa Katalonia ja Turkissa Kurdit.

 

Autoritaarinen kehitys


Jotkut maat ovat itse ajautuneet kohti autoritaarista hallintoa kuten Unkari, Turkki ja vaikkapa Puola. Vallan vaihto vaalien kautta ei ole niissä enää demokraattisessa kierrossa, tai sitä on tietoisesti hankaloitettu. Kysymys tietysti kuuluu, voiko tällaisia maita olla järjestön jäsenenä ja onko niillä korruptoiva vaikutus järjestön sisällä? Kantaahan olisi hyvä ottaa, koska hiljaa olemalla ei ainakaan saa ääntänsä kuuluviin.  

 

Kleptokratioiden ja autoritaaristen maiden tukeminen


Valitettavasti on ollut niin, että länsimaiset instituutiot ovat tukeneet autoritaaristen valtioiden johtajien toimintaa näiden varastaessa omalta kansaltaan. Kun ajatellaan vaikkapa Venäjää, niin länsimaiden omat pankit ja konsultit ovat olleet mukana luomassa ja edistämässä vallan epätervettä keskittymää Putinin Venäjälle. 


Ison-Britannian sisäministeriö lopetti niin kutsuttujen kultaisten viisumien myöntämisen vain vajaa viikko ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Näistä viisumeista eivät hyötyneet pelkästään rikkaat Venäläiset oligarkit, vaan myös muut kleptokraatit ja diktaattorit ympäri maapalloa. Britanniassa houkuttelevaa on ollut muun muassa vahva omaisuudensuoja. 


Kleptokratiallahan tarkoitetaan institutionalisoitunutta varastamista. Kleptokratiassa eliitit ryöväävät julkisia varoja ja julkista omaisuutta omaksi hyödykseen. Palveluitaan heille tarjoavat länsimaiset asiantuntijat, joita ovat pankkiirit, asianajajat ja konsultit, jotka hoitavat laillista ja laitonta rahoitusta. Samalla nämä hyödyttävät järjestäytynyttä rikollisuutta. Varastetuilla varoilla hankitaan kiinteistöjä, arvoautoja, taidetta tai kultaa. Vaikkapa kiinteistöjä Lontoosta. Tai korruptoidaan lakeja säätäviä elimiä vielä demokraattisissa länsimaissa.  


Pääministeri vs presidentti 



Pääministerihän vastaa EU politiikasta ja presidentti taas ulko- ja turvallisuuspolitiikasta yhdessä valtioneuvoston kanssa. Tai niin ainakin lukee perustuslaissa. Olisiko tätä rajausta hyvä tarkistaa? Maailma on nyt muuttunut, kun Suomi on liittynyt Natoon. Monissa maissa presidentti on hyvin seremoniallinen valta ja joissakin toisissa taas presidentillä on enemmän valtaa. Valinnan paikka. Ei pidä unohtaa sitäkään, että presidentinvaalit lähestyvät, eikä Niinistö ole niissä ehdokkaana. Minkälainen tulee olemaan seuraavan presidentin linja? Sinänsä Naton päivittäisistä rutiineista vastaavat mielellään ulko- ja puolustushallinnon virkakoneistot, mutta isoissa linjoissa tarvitaan aina poliittista ohjausta. Jokin visio, johon suuntaan Suomea osana isoa instituutiota ohjataan.

 

Petteri Sortes