perjantai 16. kesäkuuta 2023

Suomalaisten Nato-kannatus nyt ja ennen

 




 Suomalaisten Nato kannatus nyt ja ennen

 

Viime aikoina on ollut suorastaan muotia kertoa kannattaneensa Natoa vuonna yksi ja kaksi ja, että siihen olisi pitänyt liittyä hyvän sään aikana jo kauan, kauan sitten. Ajatuksena on tietenkin järkevää suositella yleensäkin puolustusliittoon liittymistä hyvän sään aikana, mutta, kun kansa ei tukenut ajatusta ja se kansa kääntyi kannattamaan Natoa vasta hyvin huonon sään aikana. Onneksi ei sentään sodan aikana, koska silloin ei jäseneksi olisi päästy, kuten ei Ukrainakaan nyt pääse.

 

Paasikivihän on sanonut päiväkirjassaan, että: ”Suomen ulkopoliittinen probleemi on Venäjä ja suhteemme siihen. Kaikki muut ovat poliittisesti toisarvoisia.”

 

Aikaisemmin sanottiin, että Natosta pitää tehdä kansanäänestys, jotta saadaan tietää, onko se ”kansa” päätöksen takana, vai ei. Olisi ollut katastrofi, jos kansanäänestyksessä olisi tullut hylkäävä päätös. Katastrofi olisi ollut viesti Natolle ja Venäjälle. Menneinä vuosikymmeninä ei olisi ollut puhettakaan, että Nato-päätös olisi tehty ilman kansanäänestystä, pelkästään eduskunnan päätöksellä. Kannatus oli ollut niin vähäistä.

 

Suomen Nato-jäsenyyshän hyväksyttiin Brysselissä 4. huhtikuuta 2023. Suomi on nyt Naton 31. jäsenvaltio. Kesäkuun 2022 kyselyn mukaan 79 % suomalaisista kannatti silloin Nato-jäsenyyttä.

 

Mikä oli aiheuttanut tällaisen muutoksen? Venäjä ja Putin hyökkäämällä Ukrainaan 24. päivä vuonna 2022 ja toki myös Venäjän aikaisemmat rajasodat Georgiassa, Ukrainassa (Venäjä miehitti Krimin jo vuonna 2014), Tsetsheniassa, Syyriassa. Lisäksi Putin oli puhunut, että rajamaa Suomi ei saisi vapaasti liittyä Natoon. Pienessä maassa nimeltä Suomi alettiin siis pelätä tulevaisuutta.

 

Elinkeinoelämän valtuuskunnan vuosina 1998–2015 teettämissä Nato-kyselytutkimuksissa suurin osa vastusti Nato-jäsenyyttä. EVA:n tutkimuksessa Nato-myönteisyys oli alimmillaan talven 2012 mittauksessa, jossa vain 14 % kannatti 65 % vastustaessa jäsenyyttä. Yleensä kannatusluvut olivat tutkimuksessa noin 20 %.

 

Näissä oloissa ei olisi voitu viedä Suomea Natoon ilman kansanäänestystä, jossa liittyminen olisi hylätty ja toki Venäjäkin olisi osallistunut kansanäänestyksen aikana käytävään kansalaiskeskusteluun. Disinformaation, hyödyllisten idioottiensa, sekä myös trolliensa kautta.

 

Petteri Sortes

 

 https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_Nato-keskustelu

https://www.eva.fi/blog/2022/11/23/suomalaiset-liittyvat-natoon-yhtenaisina/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti