Tuotantoketjut
Ukrainan sota ja oikeastaan jo koronatauti sitä ennen ja nyt sen aikana ovat osoittaneet, että äärimmilleen viety ketjutus, eli tuotantoketju, aiheuttaa tuotannossa yllättävissä tilanteissa häiriöitä ja on myös häiriöaltis. Pitkälle vietynä tuotantoketju toki tuottaa kustannussäästöjä, mutta mitä pidempi ketju, sen enemmän häiriöille altis.
Mullistukset ja niiden vaikutukset
Poliittiset suhdanteet, sodat, kulkutaudit, luonnonkatastrofit aiheuttavat yllättäviäkin globaaleja vaikutuksia. Kun Kiinassa tuotanto pysähtyy, kun tehtaat menevät kiinni vaikkapa koronasulun takia, niin tuotteita ei olekaan toimittaa ketjun seuraavalle tehtaalle, jolloin lopputuotteita ei enää pystytä valmistamaan. Valmistajan pitää silloin saada hankittua korvaavaa tuotantoa jostain päin maailmaa. Joko tuotteina, tai valmistuskapasiteettina, se vie aina aikaa ja rahaa.
Seuraukset
Sodat aiheuttavat sitten poliittisia päätöksiä, kuten Venäjän taloudelliset pakotteet. Tuotantoa on lopetettu Venäjällä ja tuotantolaitokset on myyty pilkkahintaan pois. Tuotantoa on sitten polkaistu käyntiin turvallisemmissa maissa. Samalla on poistunut markkina-alue, joka on ostanut paljon tuotteita ja komponentteja, vaikkapa suomesta ja EU alueelta.
Riippuvuus
Riippuvuus yhden maan tuottamasta fossiilisesta energiasta, kuten Venäjän öljystä ja maakaasusta, sekä monista sen tuottamista raaka-aineista on nyt tekemässä tulevasta talvesta hyvin mielenkiintoisen ja värikkään. Miten ja mistä tuomme korvaavaa energiaa eurooppaan? Taas kerran tuotantoketjut katkeilevat, kun Saksan kemianteollisuus ei saakaan enää Venäjältä tarvitsemaansa edullista maakaasua. Venäjä toki käyttää sitä myös poliittisena vipuvartena saadakseen haluamiaan asioita. Hinnat tulevat sitten pomppaamaan ja sahaamaan edestakaisin tulevina vuosina. Pääsääntöisesti nousemaan. Se aiheuttaa yrityksissä ja yksityisillä ihmisillä vaikeuksia selvitä tulevasta talvesta, mikä sitten tulee aiheuttamaan poliittista turbulenssia tulevana talvena ja tulevissa vaaleissa.
Kannattaisiko tuotantoketjuista tehdä mahdollisimman lyhyet? Kaikissa raaka-aineissa ja tuotteissa se ei varmaankaan ole mahdollista, mutta lyhentää niitä aina toki voi. Vaikkapa keskittämällä tuotanto ja tehtaat länsi eurooppaan. Elämme tällä hetkellä mielenkiintoista aikaa.
Petteri Sortes
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti